Het nieuwe besluit heeft het Apeldoornse college van burgemeester en wethouders op 12 juli genomen. Na een advies van de bezwarencommissie en aanbevelingen van onderzoeksbureau Tauw komt het college tot de conclusie dat vier van de vijf bezwaarden niet ontvankelijk zijn. De indieners van die bezwaren zijn onder andere de dorpsbewoners van Radio Kootwijk, een rijschoolhouder en verpleegkundigen van een kliniek van het Leger des Heils. Voor de voorzieningenrechter was het geen uitgemaakte zaak dat zij niet ontvankelijk zijn. Tijdens de hoorzitting van de bezwarencommissie uitten zij op 5 april hun woede over het voornemen van de gemeente om hen ‘niet ontvankelijk’ in hun bezwaren te verklaren. Toen hoopten ze dat de onafhankelijke bezwarencommissie daar anders over zou oordelen. Dat blijkt tevergeefs.
Alternatieve omrijdroute
“Pogingen van de gemeente Apeldoorn en Rijkswaterstaat om in samenspraak met een afvaardiging van bewoners te onderzoeken of tussen Radio Kootwijk en Apeldoorn nog andere (niet-verharde) routes als tijdelijke verbinding haalbaar zijn, hebben niet geleid tot een alternatieve omleidingsroute anders dan al is aangegeven,” schrijft het college in het besluit.
De bezwaren van de Stichting Werkgroep Milieuzorg Apeldoorn (SWMA) werden wel ontvankelijk verklaard, maar de gemeente vindt ze, rekening houdend met de aanpassingen in het nieuwe besluit, ongegrond.
Besluit blijft intact
Het oude besluit is door het college grotendeels intact gelaten, maar het is gewijzigd wat betreft de tijd van uitvoering en aangevuld met maatregelen die reptielen en amfibieën moeten beschermen.
De periode waarin de werkzaamheden worden uitgevoerd, is verschoven naar de periode van september tot en met februari. Volgens de onderzoekers van Tauw wordt de fauna dan het minst getroffen door het verkeer van een kliniek van het Leger des Heils net voorbij het viaduct en de bewoners uit Radio Kootwijk die moeten omrijden via Halte Assel en Hoog Soeren.
Beschermende maatregelen
Om aantasting van de natuur te beperken worden “mitigerende maatregelen genomen”. Daarmee bedoelt het college dat zo geprobeerd wordt om de negatieve effecten van het besluit te voorkomen of te reduceren. Langs de Pomphulweg ter hoogte van het open heidegebied met vennen worden over een lengte van 3600 meter aan weerzijde faunaschermen en faunapassages ter bescherming van de amfibieën en reptielen geplaatst.
Met het op deze manier gewijzigde besluit meent het college tegemoet te komen aan de bezwaren van de SWMA en verklaart haar bezwaar ongegrond. Alle partijen die in eerste instantie bezwaar hebbe gemaakt hebben zes weken de tijd om bij de rechtbank tegen de beslissing om het oorspronkelijke besluit in stand houden in beroep te gaan. Tegen het wijzigen van de periode van uitvoering van de verkeersmaatregelen kan iedere belanghebbende binnen zes weken bij de gemeente bezwaar indienen.
Die bezwaren kunnen niet voorkomen dat Rijkswaterstaat op 1 september (dat is over ruim zes weken) begint met het werk. Om dat te voorkomen zal weer een gang naar de voorzieningenrechter moeten worden gemaakt. Of dat een haalbare weg is, wordt door partijen bestudeerd.